Proč si pořídit Českého strakatého psa

05.09.2013 09:57

Proč si pořídit Českého strakatého psa ?

 

Když jsem chtěla napsat toto povídání, pročetla jsem pro inspiraci několik stránek majitelů českých strakatých psů, kde každý po svém a většinou moc hezky vypráví, proč zvolil právě toto plemeno.

Hm, no to, co napíšu já, musí být něco extra vyjímečného. Každý po přečtení bude zírat a bude chtít jako psího společníka jedině českého strakatého psa, protože úžasnější plemeno prostě neexistuje. Potom mi proběhla hlavou základní varovná poučka ze stránek Jak psát web - jak psát texty na internetu: čtenáři ignorují dlouhé texty bez nadpisů a obrázků. Po této větě se můj vymyšlený a báječný koncept rozplynul, já se probrala ze snu a začala vymýšlet pokud možno krátký a výstižný článek.

Nejdříve ještě musím upozornit, že mým dosavadním životem prošla již docela pěkná řada psích plemen. Několik jich u nás bydlelo natrvalo, některá plemena se u nás jen mihla, když jsme působili dočasně jako psí hotel pro čtyřnohá zlatíčka příbuzných a známých. Všichni psi byli úžasní, moc jsme je milovali a oni měli rádi nás, aspoň to tak vypadalo a my jsme tomu věřili.

členové rodiny - německá doga, hrubosrstý trpasličí jezevčík, kříženec, dva rotvajleři, parson russel terrier, 3x český strakatý pes.

na dočasný pobyt v délce minimálně 14 dní - dobrman, labrador, zlatý retrívr a velký bílý chlupatý pes, pravděpodobně slovenský čuvač.

ČESKÝ STRAKATÝ PES -ČSP - je pes středně velký, není příliš těžký ani mohutný. ČSP klidně unese jedna osoba, ať už náhodou nejede výtah a Váš miláček najednou nutně musí ven a jít po schodech se vzpírá nebo i při méně radostných událostech, kdy je nutná návštěva veterináře a pejsek opravdu jít sám nemůže.

ČSP není příliš malý jako jezevčík, ujde dlouhé trasy, nevadí mu voda, hluboký sníh, houští ani vysoká tráva.

ČSP je odolný, může být díky své srsti venku na zahradě v létě i v zimě nebo se slastně povaluje v posteli či na gauči, to zase musí být odolný páníček.

ČSP se lidé většinou nebojí, nepokřikují na vás - držte si toho psa, to je určitě to nebezpečné bojové plemeno. Ne, u čsp podobné věty neslyšíte, možná jen - prosím, uvažte si toho psa, skáče na mně a olizuje mě, už mi umazal celý kabát, dítěti snědl svačinu a můj pes si už nechce hrát, už nemůže, chceme jít domů a to nejraději bez vašeho psa ...

ČSP se vejde i do malého auta velikosti Getze - tam se klidně vejdou i tři čsp - mám to vyzkoušené - doga by se tam vešla jen stěží

ČSP dokáže běžet u kola či dělat společníka pří výletu na běžkách, může být i jako parťák na vodě na lodi (k tomu my jsme se ještě nedostali, ale je to vyzkoušené u kolegů strakáčníků). Kolo a běžky vyzkoušené máme, je to super, jen se v zápřahu za čsp moc špatně brzdí.

ČSP vypadá jako voříšek, ale má průkaz původu, takže kdo zatouží po výstavních úspěších, má možnost vyniknout. Teprve na výstavách totiž zjistí, že ten jeho pes je opravdu nejhezčí, nejinteligentnější a vůbec, jak jen můžou být ti rozhodčí tak slepí, že to nevidí a neuznají.

ČSP většinou milují agility, skládají zkoušky ze služebního výcviku, běhají coursing, několik je použitelných pro canisterapii, mají zkoušky. Hlavně, že se s nimi něco dělá, že je páníček u toho, že ho mohou patřičně unavit, zničit a občas i znemožnit.

ČSP jsou vhodní i jako společníci na dovolené. ČSP ujde v pohodě až 30 kilometrů, přitom se báječně dokáže vyválet v bahně a zmáchat v potoce. Ale při návštěvě restaurace dokáže být vzorný a ukázněný, ví, že se to vyplatí. Vždy se najde nějaká dobrá duše, která prohlásí:" takový hodný a hezký voříšek, pojď, já ti dám něco dobrého. Cože, ty nejsi voříšek? Co říkáte? Český strakatý pes? To si děláte legraci že jo? A to je vážně plemeno? "

Ano, je to plemeno a úžasné! ČESKÉ NÁRODNÍ.

Když si pořídíte českého strakatého psa, máte o legraci postaráno, už nikdy nebudete trpět nudou. A také máte parádní výběr. Můžete mít psa černožlutobílého krátkosrstého nebo černožlutobílého dlouhosrstého, pokud máte raději barvy do hněda - klidně, můžete mít čsp hnědožlutobílého krátkosrstého čí hnědožlutobílého dlouhosrstého. A všechno je to český strakatý pes, každý pes má originální zbarvení a také originální povahu.

Vím to, mám už doma tři a každá fenka je jiná a každá je báječný exemplář českého strakatého psa.

 

Dagmar Jeřábková , chovná stanice JEŘABINKY

 

Tento článek nás opravdu na 100 % přesvědčil, že ČSP je to pravé - DĚKUJEME p. Jeřábkové.

                                                                                                                     Markéta s rodinkou

 

—————

Zpět